Kedves Gasztrorajongók!
Ma egy rendkívül izgalmas és luxus desszertet szeretnék bemutatni nektek, amelyet egyik legkreatívabb vásárlónk, Sedlák Viktor alkotott meg és osztott meg velünk. Viktor nem először kápráztat el minket különleges receptjeivel – már korábban is küldött egy fantasztikus ízkombinációt, de ez a legújabb kreációja talán még azt is felülmúlja.
Viktor egy igazi kulináris rajongó, aki otthonában is profi szintű fogásokat alkot. Ezúttal a tőlünk vásárolt friss szarvasgombát használta fel, hogy egy klasszikus édességet, a vaníliafagylaltot, teljesen új szintre emelje. Az eredmény egy lenyűgöző desszert: szarvasgombás vaníliafagylalt, grana padano sajttal, karamellizált őszibarackkal és egy csipetnyi aranyfóliával megkoronázva.
A recept nem csak egy egyszerű desszert elkészítését mutatja be, hanem egy igazi kulináris kalandot kínál. Tökéletes választás lehet egy különleges alkalomra, vagy akár egy dekadens nyári estére, amikor valami igazán egyedivel szeretnétek elkápráztatni a vendégeiteket vagy magatokat.
Lássuk hát, hogyan is készül Sedlák Viktor luxus fagylaltkreációja!
Hozzávalók:
Vaníliafagylalt alaphoz:
- 200 g cukor
- 5 tojássárgája
- 500 ml zsíros tej
- 250 ml állati tejszín (minimum 25% zsírtartalommal)
- 1 rúd vanília
Szarvasgombás fagylalthoz:
- A lehűtött vaníliafagylalt alap
- 1 evőkanál frissen főzött kávé
- 1 evőkanál reszelt grana padano sajt
- 1 kávéskanál reszelt szarvasgomba
- Egy csipet Maldon só (a tálaláshoz)
Kakaós crumblehez:
- 50 g mandulaliszt
- 40 g búzaliszt
- 50 g puha vaj
- 50 g porcukor
- 5 g kakaó
Karamellizált őszibarackhoz:
- Személyenként fél barack
- 1 csapott evőkanál barnacukor
- 5 cl tokaji aszú
- Diónyi vaj
Elkészítés:
- 1. Vaníliafagylalt alap:
Kezdjük a vaníliafagylalt alapjával. A cukrot a tojássárgájával és a kikapart vaníliavelővel habosra keverjük, amíg szép fehér és habos nem lesz. Hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, majd a vaníliarúd héját is belehelyezzük. Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett felmelegítjük, amíg a keverék el nem éri a 63-65 °C-os hőmérsékletet. Ekkor levesszük a tűzről, és sűrűn kevergetve hagyjuk kihűlni. Ezután hűtőben legalább 3-4 órán át hűtjük, hogy az ízek jól összeérjenek. - Kakaós crumble:
Amíg a fagylaltalap hűl, elkészítjük a kakaós crumblet. A hozzávalókat egy tálban kézzel összedolgozzuk, majd 140 °C-ra előmelegített sütőben 12 perc alatt megsütjük. A végeredmény egy ropogós, ízletes morzsa lesz, ami tökéletesen kiegészíti a fagylaltot. - Karamellizált őszibarack:
A desszert különlegessége a karamellizált őszibarack. A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a félbevágott barackot, és átforgatjuk, hogy minden oldala karamellizálódjon. Ezután ráöntjük a tokaji aszút, és a diónyi vajjal egy kicsit tovább pirítjuk, hogy gazdag, mély ízeket kapjunk. - Szarvasgombás fagylalt:
A jól lehűtött vaníliafagylalt alapot egy fagylaltgépbe helyezzük, hozzáadjuk a frissen főzött kávét, a reszelt grana padano sajtot, és a szarvasgombát. A gép utasításai szerint elkészítjük a fagylaltot, ami egy igazán különleges, ínycsiklandó ízvilágot fog eredményezni.
Tálalás:
A tálalás során egy tányérra 1-2 kanálnyi crumble morzsát helyezünk, erre jön a szeletelt, karamellizált őszibarack, amit a visszamaradt sziruppal meglocsolunk. Végül a hideg vízbe mártott, alaposan lecsöpögtetett fagylaltkanállal egy adag szarvasgombás fagylaltot teszünk a barack tetejére. Díszítésként ehető 24 karátos aranyfóliát szórunk rá, és egy csipet Maldon sóval vagy esetleg egy csepp szarvasgomba olajjal tesszük még különlegesebbé.
Ez a desszert nemcsak a szemnek, de az ízlelőbimbóknak is igazi ünnep. A szarvasgomba különleges, földes íze tökéletesen harmonizál a vaníliafagylalt krémes édességével, míg a karamellizált őszibarack és a ropogós crumble textúrát ad a fogásnak. Egy kis luxus, amit érdemes kipróbálni!
Ne feledjük, az étel sikerének kulcsa az összetevők minőségében rejlik.